Veselīgas receptes

Ēšana ir nepieciešamība, bet gatavošana- māksla. 

Kraukšķīgie burkānu-pupiņu plācenīši
Kraukšķīgie burkānu-pupiņu plācenīši

Burkāns satur dabisko pigmentu beta-karotīnu. Nonākot cilvēka organismā, tie pārveidojas par vitamīnu A. Tas uzlabo mūsu ādas stāvokli, novērš noguruma, novecošanās pazīmes un aizsargā ādu no ultravioleto staru negatīvās ietekmes. Burkānos esošais C vitamīns palīdz organismā ražot olbaltumvielu kolagēnu, veidojot mirdzošas un svaigas sejas ādas efektu. Savukārt pupiņas, kas ir viena no kraukšķīgo plācenīšu sastāvdaļām ir lielisks B grupas vitamīnu, antioksidantu un minerālvielu avots. Pākšaugi satur divu veidu šķiedrvielas - nešķīstošās, kas samazina kolorektālā jeb resnās zarnas vēža attīstību, un šķīstošās šķiedrvielas, kas kontrolē holesterīna līmeni asinīs.

Sastāvdaļas:

  • 2 lieli burkāni
  • 400 g. konservētu balto vai sarkano pupiņu
  • 1 sīpols
  • Garšvielas (kaltēts rozmarīns, sāls, timiāns, malts kumīns, karijs) pēc izjūtām
  • ½ glāze pilngraudu speltas vai auzu miltu

Pagatavošana:

  1. Nomizo burkānus un sarīvē tos.
  2. Pievieno noskalotas un nokāstas pupiņas, sasmalcinātu sīpolu un garšvielas.
  3. Kārtīgi sajaucam visas sastāvdaļas kopā līdz pupiņas ir izšķīdušas.
  4. Pievieno miltus un vēlreiz kārtīgi apmaisa.
  5. Uzkarsē pannā nedaudz eļļas un ar slapjām rokām veido plācenīšu formu.
  6. Cep no abām pusēm līdz tie iegūst kraukšķīgu konsistenci.
  7. Pasniedz kopā ar krējumu, grieķu vai turku jogurtu un iecienītajām piedevām (rīsiem, griķiem, makaroniem, kartupeļu biezeni, kvinoju, bulguru vai svaigiem salātiem).


Auzu pārslu cepumi bez pievienota cukura

Šī ir aša, kraukšķīga un varen garda recepte. Noteikti izmēģini un padalies, kā Tev patika. Lai labi garšo gan pie rīta kafijas, gan pie vakara tējas!

Sastāvdaļas:

  • 150 g. pilngraudu auzu pārslas
  • 60 g. kokosriekstu eļļa (var izmantot arī sviestu)
  • 100 g. milti (es izmantoju 50 g. Smalkais Muslis ar augļiem un 50 g. Smalkais Muslis ar sēklām)
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 2 olas
  • 1 tējkarote cepamais pulveris
  • 1 nepilna glāze ar sukādēm, rozīnēm vai žāvētām dzērvenēm (es izmantoju dižbrūkleņu un rabarberu sukādes)
  • 5 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņas

PS- būs vēl gardāk, ja papildus pievienosiet mandeles un melnās šokolādes gabaliņus.

Pagatavošana:

1. Žāvētās sukādes/dzērvenes/rozīnes ieliek bļodiņā un aplej ar siltu ūdeni.

2. Tikmēr apgrauzdē pannā auzu pārslas, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas. Neaizmirstiet ik pa laikam apmaisīt, lai nepiedeg!

3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz  180 grādiem.

4. Auzu pārslas liek bļodā, pievieno miltus un cepamo pulveri.

5. Uz pannas apgrauzdē saules puķu sēkliņas 4-5 minūtes. Ja izlēmi pievienot arī mandeles, tad sakapā tās un arī apgrauzdē uz lēnas uguns 4-5 minūtes.

6. Katliņā izkausē kokosriekstu eļļu vai sviestu ar medu. Kad viss izkusis, tad ļauj tam kādu laiku atdzist. Pēc tam pievieno 2 sakultas olas un kārtīgi samaisi.

7. No žāvētajiem augļiem nokāšam un izspiežam lieko ūdeni. Tam var izmantot virtuves dvieli.

8. Auzu pārslu masai pievieno katliņā taisīto masu, žāvētos augļus, grauzdētās sēkliņas un riekstus. Ja sastāvdaļu sarakstā nolēmi iekļaut melnās šokolādes gabaliņus, tad šis ir īstais laiks, lai tos pievienotu.

9. No iegūtas masas ar karoti veido mazus, formīgus pikucīšus un liek uz cepamās pannas, kurā ieklāts cepamais papīrs.

10. Liekam cepties 15-20 minūtes, līdz tie brūni un kraukšķīgi. Sekojiet līdzi laikam, lai cepumi nepiedeg, ik pa laikam pārbaudot tos.

11. Uzvārām savu mīļāko tēju vai kafiju un izbaudām rezultātu! 


Mutē kūstošā Ņujorkas ķiršu kūka

Kāpēc Ņujorkas kūka? Tieši tāpēc, ka šī pilsēta vienmēr ir kustībā, tāpat arī šīs kūkas recepte nez vai kādreiz spētu apnikt un svētku dienās, kad nolemsiet iepriecināt savu ģimeni un draugus, nošaut greizi ir tikpat kā neiespējami. Jūs visi noteikti esat baudījuši Ņujorkas siera kūku, šī tālu neatpaliek, tāpēc uzmanīgi seko līdzi receptei un pārsteidz savus mīļos ar gardu un tai pat laikā veselīgu siera kūkas versiju. Oficiāli atļauju apēst divus vai pat trīs gabaliņus uzreiz, jo kūka ir ļoti viegla un gaisīga. 

Sastāvdaļas:

  • 150 grami bezcukura cepumi vai Selgas pilngraudu cepumi
  • 90 grami zemesriekstu sviests, var izmantot arī parasto sviestu (es izmantoju Nutego ar tumšo šokolādi)
  • 250 mililitri piens (es izmantoju auzu pienu)
  • 250 grami Rikotas siers
  • 3 olu baltumi
  • 30 grami želatīns
  • Saldinātājs (es izmantoju 10 pilienus flavor drops un 2 lielas ēdamkarotes medus. Var aizstāt arī ar stēviju, kļavu sīrupu vai brūno cukuru, cik nu saldu gribās)
  • Želejai jeb virsējai kārtai nepieciešams 400 grami saldēti ķirši, saldinātājs un 10 grami želatīns
  • Mellenes un piparmētru lapiņas dekorēšanai (šeit varat izpausties un likt, ko vien sirds kāro)

Pagatavošana:

1. Virtuves blenderī sasmalcina cepumus, tad pievieno zemesriekstu sviestu un samīca viendabīgā masā. Klāj kūkas formā un rūpīgi izlīdzini.

2. Uzbriedina 30 gramus želatīna.

3. Tikmēr bļodā sajauc pienu ar Rikotas sieru, pievieno saldinātāju.

4. Izkausē želatīnu.

5. Uzputo olbaltumu, lai tas kļūst gaisīgs.

6. Želatīnu iemaisa piena un Rikotas siera iegūtajā masā un lēnām maisot iecilā olbaltumu.

7. Visu kārtīgi apmaisa, lai iegūtā masa ir viendabīga (bez kunkuļiem).

8. Iegūto masu lej kūkas formā uz pamatnes un liekam ledusskapī sastingt.

9. Ķeramies klāt želejas kārtai- uzbriedina 10 gramus želatīna.

10. Ķiršus sablenderē un izberž caur sietiņu vai marli. Tālāk pievieno ķiršiem saldinātāju tik, cik Tev šķiet pietiekami salds.

11. Izkausē želatīnu un pievieno ķiršu masai. Pārlej to pār kūku, izdekorē ar mellenēm/piparmētru lapiņām un liekam atpakaļ ledusskapī vismaz uz 5 stundām, vai uz nakti.

Lai labi garšo! 

Čia sēklu pudiņš ar augļiem un mandeļu skaidiņām
Čia sēklu pudiņš ar augļiem un mandeļu skaidiņām

Čia sēklas satur pietiekoši daudz omega un omega 6 taukskābju, antioksidantus, olbaltumvielas un šķiedrvielas. Tās palīdz attīrīt organismu, kā arī stimulē zarnu trakta darbību. Atcerieties, ka izmantojot čia sēkliņas, jāuzņem arī gana daudz šķidruma. Ir neskaitāmi daudz Čia sēklu pudiņu veidu un variāciju. Lūk, manējā- lai saldi un baudāmi! 

Sastāvdaļas:

  • 2 ēdamkarotes čia sēklas
  • Augu piens (es izmantoju "Nemoloko" griķu pienu)
  • 2 ēdamkarotes grieķu jogurts
  • 1 ēdamkarote muslis (es izmantoju Muesligraci ar šokolādes gabaliņiem)
  • 1 kivi, svaigas zemenes vai mango
  • Sauja mandeļu skaidiņas

Pagatavošana:

1. Sagatavo glāzīti un ieber tajā čia sēklas.

2. Pārlej čia sēklas ar augu pienu tā, lai tās ir pilnībā nosegtas un kārtīgi apmaisa.

3. Čia sēklu pudiņu liek ledusskapī vismaz uz 3-4 stundām vai nakti, ļaujot pudiņam uzbriest. Kamēr pudiņš briest, ik pa laikam to var apmaisīt un likt atpakaļ ledusskapī.

4. Kad pudiņš uzbriedis, veidojam kārtojumu.

5. Virs čia pudiņa uzklājam grieķu jogurtu un pārkaisām to ar musli.

6. Virsējo kārtu pārklājam ar izvēlētajiem augļiem- kivi, svaigām zemenēm vai mango (mango var sasmalcināt blenderī, līdz veidojas biezeņa konsistence).

7. Pārkaisām ar mandeļu skaidiņām un papildus saldumam var pārliet ar kļavu sīrupu. Deserts ir gatavs baudīšanai.

Vegānais plovs ar sojas gaļu

Soja ir viens no labākajiem augu valsts uztura olbaltumvielu avotiem un sojas pupās ir arī daudz minerālvielu un vitamīnu, piemēram, B grupas vitamīni, varš, mangāns, folijskābe un citas vērtīgas vielas. Soja manā virtuvē pavisam noteikti ir uz palikšanu, kas to lai zin, varbūt no šīs dienas arī tavā!


Sastāvdaļas:

  • Kaltēti sojas gabaliņi (var iegādāties Rimi specializēto produktu stendā)
  • Eļļa cepšanai
  • 2 sīpoli un 1 ķiploka daiviņa
  • 2 lieli burkāni
  • Basmati vai brūnie rīsi
  • Garšvielas (sāls, melnie pipari, vidusjūras garšaugu maisījums, karijs, saldā paprika)
  • 390 g. tomātu pasta

Pagatavošana:

1. Aplejam ar verdošu ūdeni sojas gabaliņus un 10 minūtes ļaujam tiem mērcēties ūdenī. 

2. Sagriežam sīpolus, ķiploku un sarīvējam burkānus.

3. Apcepam sīpolus un ķiplokus, pēc tam pievienojam sarīvētus burkānus.

4. Pēc tam aplejam to visu ar ūdeni un uz lēnas uguns sautējam. Pievienojam garšvielas, uzliekam pannai vāku un turpinām sautēt vēl 6 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

5. Uzvārām rīsus.

6. Kad 10 minūtes pagājušas, kārtīgi izspiežam lieko šķidrumu no sojas gabaliņiem.

7. Liekam cepties sojas gabaliņus pannā lielā daudzumā eļļas, kamēr tie kļūst brūni un kraukšķīgi. Pievienojam saldās paprikas pulveri, kariju un kārtīgi samaisa.

8. Burkānu un sīpolu masai pievieno vārītus rīsus, tomātu pastu un visu kārtīgi samaisa. Pēc tam masai pievieno apceptos sojas gabaliņus, vēlreiz kārtīgi samaisa un gatavs! Dekorē ar lociņiem, dillēm vai mikrozaļumiem.


Svētdienas rītu banānu pankūkas ar šokolādes pildījumu

Banāni ir vieni no populārākajiem augļiem pasaulē. Banāni nav dārgi un kalpo kā uzkoda ikdienā. Viens vidēja izmēra banāns satur apmēram 105 kalorijas. Banāni ir labs kālija avots, kā arī pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu veselību. Banānos ir daudz B6 vitamīna. Viens vidēja lieluma banāns var nodrošināt līdz 33% no B6 vitamīna ieteicamās dienas devas. Banāni ir labs C vitamīna avots. Esmu manījusi, ka mēdzam būt ļoti izvēlīgi attiecībā uz banāniem. Manā gaumē ir jo zaļāks banāns, jo gardāks tas ir. Šos zaļos pataupīsim uzkodām, bet nogatavojušos (nedaudz melnos) liksim pankūkās un nevajazēs pievienot papildus cukuru vai medu. Pamēģini, ir ļoti gardi! 

Sastāvdaļas:

  • 1 banāns (mīksts un nogatavojies)
  • 2 olas
  • 100 grami miltu (izmantoju 50 g. Smalko Musli ar augļiem un 50 g. rīsu miltus)
  • 100 ml. piens ( izmantoju mandeļu pienu bez pievienota cukura)
  • 1 tējkarote cepamais pulveris
  • 1 tējkarote malts kanēlis
  • Šokolādes gabaliņi, ogas, žāvētas dzērvenes vai rozīnes (parasti izvēlos melnās šokolādes gabaliņus)
  • Kokosriekstu eļļa vai jebkura cita eļļa cepšanai
Pagatavošana:

1. Ar dakšiņu saspaidām bļodā banānu un pievienojam sakultas olas. Kārtīgi samaisām iegūto masu.

2. Pielejam pienu, iesijājam miltus, pievienojam kanēli un cepamo pulveri. Vēlreiz kārtīgi samaisām visas sastāvdaļas. PS- pankūku masu var pagatavot arī ar blendera palīdzību.

3. Uzkarsējam pannu ar eļļu un veidojam mazus pikucīšus pankūku formā.

4. Pa virsu pankūkām liekam izvēlēto pildījumu (manā gadījumā šokolādes gabaliņi) un mazliet pa virsu uzliekam mīklu, lai nosegtu pildījumu.

5. Cepam līdz tās no abām pusēm kļūst zeltaini brūnas.

6. Pasniedzam ar augļiem (banāni, zemenes), savu mīļāko ievārījumu, kļavu sīrupu, krējumu vai grieķu jogurtu.

Lai vairāk gardu un saulainu pankūku rītu! 


"AGUZ" mandeļu krēma-zemeņu banānmaize

Nav nozīmes, kāds aiz loga ir gadalaiks, jo banāni "skumst" vienmēr, tie paliek arvien tumšāki un nākamais solis ir...Tieši tā, banānmaize (salds, veselīgs un ļoti gards našķis). Lai gan banānmaizes receptes teju uz katra staba ir uzlīmētas, tomēr šī būs īpaši sulīga un krēmīga.

Riekstu sviests ir kas vairāk nekā deserts. Kāri ēd pie tases kafijas vai tējas, iejauc iecienītākajās brokastu putrās, uzsmērē uz augļiem - āboliem vai bumbieriem, banāniem, ananasiem vai zemenēm - vai pat uz dienišķās baltmaizes vai rīsu krekera un baudi to! Pagatavosim kopā banānmaizi, lai iepazīstu jaunas garšas. Riekstu sviests - lieliski piemērots mērcēm, piedevām, marinādēm.

PADOMS: Riekstus un to produktus lietot ir veselīgi, lietderīgi un ieteicams, tomēr jāpatur prātā, ka rieksti tiek klasificēti kā produktu grupa, kas satur alergēnus. Tie jālieto ar mēru, un tie, kas vēl nav nogaršoti - uzmanīgi, novērojot organisma reakciju. Jūs varat vērsties medicīnas centros, lai veiktu pārbaudi alergēnu noteikšanai.

Sastāvdaļas:

  • 3 vidēja izmēra nogatavojušies banāni + 1 banāns dekorēšanai
  • 200 grami auzu pārslas
  • 1 ēdamkarote sviests vai kokosriekstu eļļa
  • 60 ml. augu piens (izmantoju mandeļu) vai parastais govs piens
  • 70 grami AGUZ zemesriekstu sviests (izmantoju mandeļu krēmu ar 100% grauzdētām mandelēm)
  • 180 grami biezpiens (izmantoju 0,5%)
  • 1 ola
  • Sauja saldētu vai svaigu zemeņu
  • Sauja sasmalcinātu valriekstu, godži ogas vai rozīnes (pēc vēlmēm, bet nav obligāti)

Pagatavošana:

1. Saspaidām banānus putriņā, pielejam klāt pienu, pievienojam riekstu sviestu, olu, taukvielas un kārtīgi samaisām.

2. Beram klāt visas sausās sastāvdaļas, izņemot riekstus un zemenes. Kārtīgi samaisām iegūto masu.

3. Lejam iekšā taisnstūra cepamformā, kurā ieklāts cepampapīrs.

4. Pa virsu uzberam riekstus/rozīnes/godži ogas un zemenes.

5. Dekorējam ar uz pusēm pārgrieztu veselu banānu un nedaudz iespiežam iekšā masā.

6. Cepam 180 grādos 25 minūtes.

7. Atdzesējam 20 min, sagriez gabaliņos un ēdam.

Lai labi garšo! 

Tapis sadarbībā ar uzņēmumu AGUZ
"Runāt par mums nozīmē runāt par riekstiem"

https://aguz.lv/ 

Auzu pārslu putra ar augļiem un mandeļu pienu
Auzu pārslu putra ar augļiem un mandeļu pienu

Auzu pārslas satur daudz šķiedrvielu, kas palīdz ne tikai normalizēt zarnu darbību, bet arī pazemināt cukura un holesterīna līmeni asinīs. Tās satur veselībai svarīgus mikroelementus - magniju, kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi, cinku un veselu virkni vielu, kas ir atbildīgas par kaulu un muskuļu audu veidošanos un attīstību. Atceries, ka vērtīgas ir tieši veselās pilngraudu vai rupja maluma pārslas, kas vārītas ūdenī vai pienā, nevis ātri aplejamās (cukurotās), kuras atrodamas paciņās ar norādi "ātri vārāmā putra." Nepievieno auzu pārslu putrai cukuru. Saldumam izvēlies svaigus vai žāvētus augļus.

Sastāvdaļas:

  • ½ glāze pilngraudu auzu pārslas
  • 1 glāze mandeļu piens bez pievienota cukura (var aizstāt ar ūdeni)
  • 1 banāns
  • Augļi pēc izvēles dekorēšanai (zemenes, kivi, mellenes, ābols, kazenes)
  • 1 tējk. malts kanēlis
  • Zemesriekstu sviests (es izmantoju 
  •  Nutego kokosriekstu-mandeļu krēmu)
  • Zemesriekstu sviestu var aizstāt ar sauju riekstu pēc izvēles

Pagatavošana:

1. Katliņā ieber auzu pārslas, ielej augu pienu un ūdeni attiecībā 1:1.

2. Vāram uz lēnas uguns, kamēr sāk burbuļot, tad pievieno saspaidītu banānu un kanēli.

3. Turpina vārīt apmēram divas minūtes, līdz pārslas mīkstas.

4. Noslēdz karstumu un atstāj zem vāka uz pāris minūtēm.

5. Liek bļodā pagatavoto putru, pievieno izvēlētos augļus un zemesriekstu sviestu.


Lai vairāk garšīgu rītu! 

Āzijas virtuves garša: TOM- KHA zupiņa

Āzijas virtuve manām garšu kārpiņām ir ļoti tuva un patīkama. Āzijas ēdieni izceļas ar aromātu un bagātīgo garšu buķeti, kas tiek pievienots ēdienam. Kas ir šī slepenā sastāvdaļa vai garšviela, kas padara Āzijas virtuvi tik eksotisku? Un nu jau sastopamu teju katrā valstī, arī pie mums Latvijā.

Sastāvdaļas:

  • 500 grami atkauloti vistu šķiņķīši vai 400 grami vistas fileja
  • 3 vidēja izmēra burkāni
  • 1/2 sarkanā vai dzeltenā paprika
  • 1 sarkanais sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 7 gabali šampinjoni
  • 100 grami konservēta kukurūza
  • 1 bundža kokosriekstu piens
  • Ingvers vai ingvera garšviela
  • Garšvielas- sāls, pipari, karijs (pēc sajūtām var nedaudz pievienot sojas mērci)
  • Rīsu nūdeles
  • Laima sula, daži citrona gabaliņi
  • Lociņi dekoram

Pagatavošana:

1. Zupas katliņā ielej nedaudz olīveļļu un liek cepties sīpolu, ķiploku un vistas gaļu.

2. Kad viss nedaudz apcepies, tad pievieno šampinjonus, papriku, ingveru un burkānus. Pievieno arī visas garšvielas un ļauj visam vēl apcepties. 

3. Tālāk pievienosim 2 litri ūdens vai buljonu un vāram aptiveni 10 min.

4. Pievieno kokosriekstu pienu, kukurūzu, laima sulu, citronu šķēlītes un nūdeles.

5. Vāram līdz nūdeles gatavas un ļaujam zupiņai 15 min savilkties.

6. Es zinu, ka nevari jau sagaidīt- nu tad lejam bļodiņā, dekorē ar dillēm/lociņiem/pētersīļiem un izgaršo Taizemi Latvijā.


Kraukšķīgās Falafela bumbiņas

Turku zirņi ir vieni no vērtīgākajiem pākšaugiem, kas ir arī falafela galvenā sastāvdaļa. Tos var ēst gan mērcējot ķiploku mērcītē, gan lieliski garšos kopā ar humusu. Tāpat falafelu var ietīt tortiljā vai pitas maizītē kopā ar zaļumiem. Falafels nāk no austrumu zemēm un ir tradicionāls arābu ēdiens. Falafelu gatavo no sasmalcinātiem, iepriekš izmērcētiem un izvārītiem turku zirņiem. Tāpat neatņemama sastāvdaļa ir zaļumi: sasmalcināti pētersīļi, selerijas lapiņas, dilles, kinza. Pamēģini pagatavot un tici man, tev garšos!

PS- recepte ir vegāniska

Sastāvdaļas:

  • 400 grami turku zirņi
  • 1 sarkanais sīpols
  • 1 ķiploka daiviņa
  • 50 grami saulespuķu sēklas (es apgrauzdēju)
  • 2 ēdamkarotes citrona sula
  • 50 grami svaiga pētersīļa
  •  1 tējk. kumīns
  • 1 tējk. paprikas garšviela
  • 1 tējk. sāls
  • Pipari (pēc patikas)
  • 2 ēdamkarotes milti (es izmantoju speltas)

Pagatavošana:

1. Sablenderē turku zirņus vai arī samīci tos bļodā ar dakšiņu.

2. Smalki sakapā sīpolu un pievieno to samīcīto turku zirņu masai.

3. Iespiežam klāt arī ķiploka daiviņu un pievienojam saulespuķu sēklas.

4. Smalki sakapā pētersīļus un pievieno.

5. Masai ar karoti iemaisām klāt miltus. Milti dos kraukšķīgumu, bet nepārspīlējam ar to daudzumu.

6. Pievienojam garšvielas un iespiežam klāt citrona sulu. Kārtīgi samaisām masu.

7. Ar mitrām rokām veido apmēram vienāda izmēra bumbiņas, novietojot tās uz cepamā papīra (ja vēlies cept cepeškrāsnī bez eļļas klātbūtnes). 

8. Ja tomēr vēlies super kraukšķīgus falafelus, tad ar eļļu neskopojies un cep uz pannas no abām pusēm, kamēr tie brūni un gatavi.

9. Ja cepsi cepeškrāsnī bez eļļas, tad 180 grādos uz 40 min.

10. Pasniedziet tos ar pikantu mērcīti (ķiploku, majonēzi, mārrutku, marinētu gurķu) vai humusu.

 Un tik kraukšķinām. Labu apetīti! 

Izveido savu bezmaksas mājas lapu! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Uzsākt darbu